Αντικαθιστώντας 3 Μη Βοηθητικές Φράσεις Που Συνηθίζουμε Να Λέμε

Let’s talk «Συζητώντας για τις ομάδες»
04/09/2019
Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης
15/10/2019

Όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος περνάει δύσκολα και πονάει, συνήθως ψάχνουμε να πούμε ή να κάνουμε κάτι που θα τον ανακουφίσει, προσπαθώντας να κάνουμε το πρόβλημα να περάσει γρήγορα.

Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουμε δυσκολία στο να μπορέσουμε να αντέξουμε τα δύσκολα συναισθήματα που εκφράζει και κατ’ επέκταση και τα δικά μας δύσκολα συναισθήματα.

Έτσι, πάνω στη δυσκολία που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή, μπορεί να πούμε ή να κάνουμε πράγματα που, ενώ νιώθουμε ότι η πρόθεση είναι να βοηθήσουμε, στην πραγματικότητα, ακυρώνουμε τα συναισθήματα που εκφράζει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας.

Παραδείγματα τέτοιων φράσεων είναι τα ακόλουθα:

  • Μην κλαις, σκέψου θετικά!

Μπροστά σε έναν άνθρωπο που κλαίει, συχνά νιώθουμε αμηχανία, θλίψη, δυσκολία και θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε να περάσει. Ωστόσο, μέσω του κλάματος, κανείς μπορεί να βρει μια δίοδο έκφρασης όσων έχει μέσα του. Είναι σημαντικό να δίνουμε το χώρο και το χρόνο να εκφραστεί χωρίς να το κόβουμε βίαια, όπως αντίστοιχα δε θα κόβαμε σε κάποιον και το γέλιο. Αντί γι’ αυτό, δοκίμασε να πεις είμαι εδώ, μαζί σου, για να σε ακούσω σε ό,τι χρειάζεσαι. Αυτή η φράση δηλώνει στον άλλον τη διαθεσιμότητά μας και του δίνει το χώρο να «ακουμπήσει».

  • Ξέρω τι περνάς, το έχω περάσει κι εγώ!

Μπορεί να θεωρούμε ότι το να το πούμε αυτό σε κάποιον δηλώνει ενσυναίσθηση και δείχνει ότι είμαστε δίπλα του, ωστόσο, λέγοντας αυτή τη φράση, ουσιαστικά και πάλι στερούμε από τον άλλον το χώρο και το χρόνο να μας μιλήσει για το πώς είναι η δική του εμπειρία με αυτό που περνάει. Ακόμη κι αν πράγματι, έχουμε βιώσει κάτι ανάλογο, το σίγουρο είναι ότι το έχουμε βιώσει με πολύ διαφορετικό τρόπο και για τελείως διαφορετικούς λόγους κι αυτό γιατί, απλούστατα είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Αντί γι’ αυτό, δοκίμασε να ρωτήσεις πώς είναι για σένα όλο αυτό; Πώς νιώθεις; Δίνοντας στον άνθρωπο που είναι απέναντι το χώρο να μιλήσει για τη δική του εμπειρία και τα συναισθήματά του.

  • Προσπάθησε να προχωρήσεις/ να το αφήσεις πίσω σου!

Συχνά, όταν ένας άνθρωπος που νοιαζόμαστε βιώνει έντονη αγωνία, θλίψη, θυμό, θέλουμε να τον ανακουφίσουμε λέγοντας ή κάνοντας κάτι που θα λειτουργήσει με έναν μαγικό τρόπο, σαν το γεγονός που τον δυσκολεύει να μη συνέβη ποτέ. Ωστόσο, ο καθένας μας έχει διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους επεξεργάζεται τα πράγματα και χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να ανακάμψει από μια δυσκολία, όποια κι αν είναι αυτή. Αντί γι’ αυτό, δοκίμασε να πεις καταλαβαίνω ότι είναι ένα δύσκολο διάστημα για σένα. Πώς μπορώ να σε στηρίξω; Δηλώνοντας ότι είσαι εκεί για τον άλλον και θα περάσετε και μέσα από αυτό μαζί.

Ας δοκιμάσουμε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να υποστηρίξουμε κάποιον, να ακούσουμε πραγματικά, χωρίς να βιαστούμε να τον κάνουμε να νιώσει καλύτερα, δίνοντάς του, με τον τρόπο αυτό, το χώρο να εκφραστεί. Ας έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι ή να βρούμε μια λύση για τον άλλον, χρειάζεται απλώς να είμαστε εκεί για εκείνον ώστε να περάσουμε μαζί και από αυτή τη δυσκολία.

 

Δημητρίου Στεφανία- Σοφία, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt