Δημητρίου Στεφανία-Σοφία

Ψυχολόγος στην Θεσσαλονίκη

Είμαι ψυχολόγος και εργάζομαι ιδιωτικά, με ραντεβού, στο γραφείο μου στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην σχολή Ψυχολογίας του ΑΠΘ και συνέχισα την εξειδίκευση μου με την 4ετή μετεκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt, στο Gestalt Foundation Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι κυρίως με ενήλικες και μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο καθένας τον κόσμο. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο περισσότερος κόσμος, όπως είναι οι φοβίες, οι κρίσεις πανικού, οι διαταραχές της διάθεσής, το πένθος, η απώλεια, η θλίψη, και άλλα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις ή θέματα αυτοεκτίμησης, έκφρασης και αυτό-φροντίδας. Μου αρέσει να είμαι εκεί, παρούσα και να συντελώ στο να δημιουργήσουμε από κοινού κάτι καινούριο, μια καινούργια εμπειρία και σχέση. Βρίσκω την έμπνευσή μου στη λογοτεχνία, τα ταξίδια, την επαφή μου με τους ανθρώπους, τη φύση και τα ζώα. Σε μία πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, η σύνδεση με τον εαυτό μας αποτελεί προτεραιότητα. Μαζί μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι με υπευθυνότητα και σεβασμό για τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου. Σαν θεραπεύτρια δε μου αρέσει να δίνω έτοιμες απαντήσεις, αλλά να δίνω το χώρο και την υποστήριξη ώστε να βρείτε τη λύση και το δικό σας τρόπο, για ό,τι σας απασχολεί..

Καλέστε με στα: 2314040608 & 6988185676
Επικοινωνήστε μέσω email: stephaniadimitriou@gmail.com


«Κυνηγώντας την ευτυχία»

Σκέφτομαι την «ευτυχία». Την περιβόητη αυτή έννοια που μοιάζει να αποτελεί σκοπό και επιδίωξη της ζωής. Σκέφτομαι πόσες φορές έχω ευχηθεί σε κάποιον «να είναι ευτυχισμένος» και αντίστοιχα πόσες φορές έχω λάβει και εγώ αυτή την ευχή. Όπως συμβαίνει με όλες τις έννοιες, έτσι και αυτή στο πέρασμα των χρόνων έχει ταυτιστεί με διαφορετικά πράγματα. Σήμερα, με την άνοδο της «θετικής ψυχολογίας» έχει φτάσει να ταυτίζεται -αφελώς- με μια κατάσταση διαρκούς χαράς, με μια απουσία προβλημάτων. Με λίγα λόγια, έχει αποκτήσει μια ουτοπική χροιά, κάνοντας την βίωσή της ακόμη πιο δύσκολη, καθώς μιλάμε για μια κατάσταση πολωτική. Είναι σαν σε αυτή την άποψη για την ευτυχία να μη χωράει τίποτα αρνητικό, σαν να πρέπει όλα να είναι τέλεια, αλλιώς πώς μπορώ να είμαι ευτυχισμένη;.


 

«Φοβάμαι τους φόβους μου»

Ο φόβος είναι το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθουμε όταν αντιλαμβανόμαστε ότι απειλούμαστε. Είναι ένα συναίσθημα έντασης, ανησυχίας ή νευρικότητας απέναντι σε έναν υπαρκτό κίνδυνο. Το μέγεθος του φόβου είναι ανάλογο του κινδύνου και όταν υποχωρήσει ο κίνδυνος υποχωρεί και ο φόβος. Είναι ένα βασικό, φυσιολογικό συναίσθημα και μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά, γιατί μας προειδοποιεί. Σε δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις ο φόβος είναι σημάδι υγείας. Χωρίς το φόβο δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε και πολύ. Η διαφορά του με τη φοβία είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για έναν φόβο που επιμένει ακόμη και όταν δεν υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος ενώ και το ίδιο το άτομο αντιλαμβάνεται ότι είναι παράλογος..


 
  • Irvin Yalom

    «Είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα και κανένας θεραπευτής – και κανένας άνθρωπος – δεν είναι άτρωτος στις εγγενείς τραγωδίες της ύπαρξης»

    Irvin Yalom
  • Irvin Yalom

    «Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία είναι μια δυναμική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία εστιάζεται σε ζητήματα που αφορούν την ύπαρξη»

    Irvin Yalom
  • Αριστοτέλης

    «Το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του»

    Αριστοτέλης
  • Νίτσε

    «Γίνε αυτός που είσαι»

    Νίτσε
  • Έρμαν Έσσε

    «Σήμερα το ξέρω πολύ καλά. Τίποτα στον κόσμο δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο το να βαδίσει κανείς τον δικό του δρόμο, που οδηγεί στον εαυτό του»

    Έρμαν Έσσε
  • Έρμαν Έσσε

    «Όταν κανείς χρειάζεται κάτι και επιδιώκει να το έχει, δεν είναι η τύχη που του το δίνει, αλλά η δική του επιθυμία και η προσπάθεια που κάνει να το γυρέψει.»

    Έρμαν Έσσε