Κτηνίατρος Πανόραμα

Εγκυμοσύνη – Τοξόπλασμα – Γάτες

Εγκυμοσύνη – Τοξόπλασμα Γάτες

Ας λύσουμε μια πολύ παλιά παρεξήγηση με ένα παιχνίδι ερωτήσεων .

Τι είναι η τοξοπλάσμωση;

Ένα νόσημα των ζώων(γάτα, σκύλος, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι κα) και του ανθρώπου με παγκόσμια εξάπλωση που οφείλεται στο πρωτόζωο Toxoplasma gondii.

Πως μολύνεται η γάτα ή ο άνθρωπος;

1) κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος από μολυσμένο ζώο

2) άπλυτα ή ατελώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά

3) το έμβρυο μέσω του αίματος της μολυσμένης μητέρας

4) το νεογέννητο από το γάλα της μολυσμένης μαμάς του

Άρα η γάτα δε μολύνει άμεσα τον άνθρωπο!!

Τι γίνεται όταν μολυνθεί μια γάτα;  

Στην πρώτη μόλυνση η γάτα αποβάλει με τα κόπρανά της το παράσιτο για 2-20 ημέρες. Για το υπόλοιπο της ζωής της αποκτά ανοσία και δεν αποβάλει ξανά το παράσιτο ακόμη και αν ξαναμολυνθεί . Άρα μια γάτα μπορεί να αποτελέσει ‘’κίνδυνο’’ για 20 ημέρες το πολύ μία και μοναδική φορά στη ζωής της.

Με ποιόν τρόπο μια έγκυος γυναίκα μπορεί να αποφύγει τη μόλυνση του εμβρύου της με τοξόπλασμα;  

Εάν μια γυναίκα έχει μολυνθεί με τοξόπλασμα έως και 6 μήνες πριν μείνει έγκυος (πχ παιδική ηλικία) τότε αποκτά ανοσία και προστατεύει το έμβρυο από πιθανή επαναμόλυνση. Άρα θα λέγαμε ότι η μέλλουσα μητέρα είναι ‘’εμβολιασμένη’’ για το υπόλοιπο της ζωής της.

Εάν μια έγκυος δεν είναι μολυσμένη τότε: 

1) δεν πρέπει να ’’ δοκιμάζει’’ ωμό κιμά

2) πρέπει να πλένει με άφθονο νερό φρούτα και λαχανικά που καταναλώνει ωμά

3) δεν πρέπει να τρώει ατελώς ψημένο κρέας

4) δεν πρέπει να χρησιμοποιεί σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με ώμο κρέας (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής κ.α.) με άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση( λαχανικά, ψωμί κ.α.)

5) πρέπει να χρησιμοποιεί γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζει την άμμο της γάτας(και να την καθαρίζει συχνά) ή όταν ασχολείται με δουλείες στον κήπο(επαφή με χώμα, πιθανότητα ύπαρξης κοπριάς).

Όμως επειδή μια έγκυος μπορεί να μην ξέρει εάν είναι μολυσμένη με τοξόπλασμα καλό είναι ΠΑΝΤΑ να τηρεί αυτούς τους κανόνες. Είναι λάθος λοιπόν να στοχοποιούμε τις γάτες, οικόσιτες ή μη και να αναγκάζουμε γυναίκες να αποχωρίζονται τα κατοικίδιά τους όταν μένουν έγκυες.

Ρωτάτε πάντα τον κτηνίατρό σας για την ασφάλεια όχι μόνο του ζώου σας αλλά και τη δική σας, όσο αναφορά νοσήματα που μπορούν να μεταδώσουν τα ζώα στον άνθρωπο.