Οι ιδιοκτήτες σήμερα έχουν πολλές και διαφορετικές, ο καθένας, απαιτήσεις από μια σκυλοτροφή. Κάποιες από αυτές είναι γενικές, κάποιες προσωπικές, κάποιες αντικειμενικές και κάποιες άλλες υποκειμενικές. Για παράδειγμα, το κόστος είναι σχετικό για τον καθένα, αλλά το να είναι ασφαλής μια τροφή, νομίζω το απαιτούν όλοι. Οι τέσσερεις βασικές προδιαγραφές για μία κατάλληλη τροφή για το σκύλο σας, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι οι εξής:
- Να είναι πλήρης και ισορροπημένη, σύμφωνα πάντα με τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου
- Να είναι ευεργετική για την υγεία του
- Να μη δημιουργεί τροφικής αιτιολογίας παθολογικές καταστάσεις στο ζώο
- Να είναι ασφαλής για την οικογένεια με την οποία ζει το ζώο, για τα υπόλοιπα ζώα και, γενικότερα, για τη δημόσια υγεία
Για να δούμε, μπορεί μια ωμή τροφή να ικανοποιήσει τα παραπάνω;
Το εάν μια ζωοτροφή είναι πλήρης και ισορροπημένη, δεν έχει να κάνει με τον εάν είναι μαγειρεμένη ή ωμή, αλλά με το σχεδιασμό της συνταγής σύμφωνα με τα τις ανάγκες του σκύλου και του σταδίου ανάπτυξής του στο οποίο βρίσκεται, όπως αυτές ορίζονται από την επιστήμη της διατροφής των ζώων συντροφιάς (AAFCO Dog Food Nutrient Profile). Αυτό είναι σε θέση να το ελέγξει και το ελέγχει ο ειδικός διατροφολόγος ζώων της εκάστοτε εταιρίας παραγωγής ζωοτροφών (τον οποίο οφείλει να διαθέτει αν θέλει να είναι αξιόπιστη) . Σε αυτό το σημείο οι σπιτικές συνταγές υστερούν, καθώς ο καθένας από μας δε μπορεί να γίνει ειδικός και να φροντίζει απόλυτα για τη ζωοτροφή που φτιάχνει στο σπίτι, με οδηγό πολλές φορές αμφιβόλου προέλευσης πληροφορίες που βρίσκει στο διαδίκτυο.
Οι ωμές δίαιτες φαίνεται ότι λόγω της μη θερμικής επεξεργασίας των ζωικών πρωτεϊνών έχουν υψηλή πεπτικότητα, δηλαδή η πέψη τους στο έντερο γίνεται πολύ καλύτερα .Μια τροφή με υψηλή πεπτικότητα οδηγεί σε μικρότερο όγκο εντερικού περιεχομένου και κατά συνέπεια, σε μικρότερη παραγωγή κοπράνων . Επίσης, οι πρωτεΐνες, τις οποίες ο οργανισμός δεν καταφέρνει να πέψει αυξάνουν το ποσοστό βλαβερών ουσιών στο έντερο (αμμωνία ,φαινόλες, ινδόλες κα), οι οποίες, τουλάχιστον για τον άνθρωπο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην παθογένεια του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό θα λέγαμε ότι είναι ένα σημείο, στο οποίο οι ωμές τροφές διαφέρουν από τις υπόλοιπες και θα ήταν χρήσιμο να ερευνηθεί περαιτέρω.
Το ωμό κρέας, ακόμη και αυτό που πωλείται για ανθρώπινη κατανάλωση, στο πιο προσεγμένο κρεοπωλείο και προέρχεται από ζώα υγιή, πρότυπων κτηνοτροφικών μονάδων, είναι δυνατό να φέρει στην επιφάνειά του πληθώρα παθογόνων μικροβίων. Η εκδορά, ο εκσπλαχνισμός , ο τεμαχισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά είναι διαδικασίες που δεν γίνονται σε αποστειρωμένες συνθήκες. Η σαλμονέλα είναι ίσως το πιο γνωστό παθογόνο μικρόβιο αλλά είναι υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως: Escherichia coli, Clostridium spp, Campylobacter jejuni, Toxoplasma gondii, Echinococcus multilocularis, Listeria spp. κα. Όλα τα παραπάνω είναι δυνητικά παθογόνα για το σκύλο . Το γεγονός ότι το μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα του σκύλου είναι μικρότερο από αυτό του ανθρώπου δεν αποκλείει την νόσηση από αυτά, όπως συχνά αναφέρεται . Επίσης το PH του στομάχου του σκύλου, που είναι παρόμοιο με αυτό του ανθρώπου και η λυσοζύμη του σάλιου, δεν προστατεύει απέναντι σε μικρόβια κάθε είδους. Ακόμη και το γεγονός ότι πολλοί σκύλοι δε νοσούν από τα παραπάνω παθογόνα, αλλά τα αποβάλλουν με τα κόπρανα δε σημαίνει ότι αυτό δεν είναι πιθανό για άλλα ζώα, καθώς δεκάδες περιστατικά έχουν ταυτοποιηθεί.
Τα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να έχει το ωμό κρέας είναι επικίνδυνα και για τον άνθρωπο. Ο ιδιοκτήτης που θα ετοιμάσει το γεύμα του σκύλου ,που θα μαζέψει τις ακαθαρσίες του ,που θα τον χαϊδέψει και πιθανώς ο σκύλος του θα τον γλείψει μπορεί να εκτεθεί σε παθογόνα. Ιδιαίτερα άτομα της ομάδας υψηλού κινδύνου, άτομα σε ανοσοκαταστολή, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η εταιρία PET PARTNERS ενδεικτικά, που προωθεί στην Αμερική το pet therapy σε νοσοκομεία και κλινικές, αποκλείει ζώα που καταναλώνουν ωμές τροφές από τα προγράμματά της.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το θέμα της ασφάλειας επισκιάζει σημαντικά, τα όποια οφέλη πιθανώς να είχε η ωμοφαγία για το σκύλο. Γι’ αυτό και πολλοί διεθνούς κύρους επιστημονικοί οργανισμοί έχουν προβεί σε ανακοινώσεις που αποθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες από τη χορήγηση ωμών τροφών στα ζώα. Μερικοί από αυτούς είναι :
U.S Food and Drug Administration Center for Veterinary Medicine
U.S Centers for Disease Control and Prevention
American College of Veterinary Nutritionists
American Animal Hospital Association
Και μέσα σε αυτούς και η δική μας Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας!
Η απόφαση για το τι θα φάει κάθε σκύλος, πάντα ανήκει στον κάθε ιδιοκτήτη. Καλό θα ήταν, όμως, να συμβουλευόμαστε πρώτα ανθρώπους με γνώση τεκμηριωμένη και να αφήσουμε τα πειράματα να λαμβάνουν χώρα στα εργαστήρια .Η διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας του ζώου και ο κτηνίατρος παίζει κύριο ρόλο σε αυτό.
Η έρευνα στο κομμάτι της διατροφής, όπως και στους υπόλοιπους τομείς, είναι συνεχής. Και κάθε φορά που κάτι καινούργιο και εμπεριστατωμένο προκύπτει, η πλειοψηφία του επιστημονικού κόσμου το υιοθετεί.
Σωστή ενημέρωση λοιπόν, μακριά από ιστορίες συνομωσίας και ο σκύλος μας θα τρώει κάθε μέρα και καλύτερα!!
Χατζή Μάρθα
Κτηνίατρος ζώων συντροφιάς