κτηνιατρειο καλαμαρια

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΜΠΙΕΣ !!!!!

Μπήκαμε και επισήμως στην άνοιξη, οπότε ας μιλήσουμε για ένα εποχικό πρόβλημα, με ιδιαίτερη έκταση στη χώρα μας, τις κάμπιες. Όταν ο καιρός ζεσταίνει και ο ήλιος είναι λαμπερός ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια ωραία βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς ή σε μια κοντινή εξοχή;  Κανείς!! Στην Ελλάδα όμως πάρκο και εξοχή χωρίς πεύκο είναι πράγμα δύσκολο και πεύκο αυτήν την εποχή σημαίνει κάμπιες κάπου εκεί κοντά και φυσικά ποιος θα τις ανακαλύψει πρώτος;; μα φυσικά ο σκύλος μας!!

Η κάμπια του πεύκου ή πιτυοκάμπη ή κάμπια λιτανεύουσα όπως λέγεται συχνά, προσβάλει τα πεύκα την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου. Οι κάμπιες τη νύχτα τρώνε πευκοβελόνες και την ημέρα κρύβονται σε αυτά τα τεράστια άσπρα κουκούλια ,με τα οποία γεμίζουν τα πεύκα την περίοδο αυτή. Από το Μάρτιο αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα δέντρα για να εισέλθουν στο έδαφος όπου και θα μεταμορφωθούν σε χρυσαλλίδες. Κατεβαίνουν πολλές μαζί σχηματίζοντας σειρές( σαν λιτανεία, εξού και το όνομα)  στις οποίες η μία είναι δίπλα στην άλλη.

Αυτές οι σειρές βέβαια είναι που κινούν και το ενδιαφέρον των τετράποδων, που πάνε όλο περιέργεια να μυρίσουν ή ακόμη χειρότερα να γλείψουν και να φάνε τις κάμπιες. Οι κάμπιες όμως αυτές φέρουν στο σώμα τους κάτι μικροσκοπικές τριχούλες, που περιέχουν μια εξαιρετικά αλλεργιογόνο πρωτεΐνη ( thaumatopein), στην οποία ευθύνονται όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα της επαφής του σκύλου μας αλλά και της δικής μας με αυτά τα χαριτωμένα έντομα!

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει ένας σκύλος εξαρτώνται από το σημείο του σώματος που θα έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο και το πόσο έγκαιρα το ζώο θα λάβει την κατάλληλη βοήθεια. Συνήθως η εντόπιση του προβλήματος είναι στο στόμα και δευτερευόντως στα μάτια ,σε αντίθεση με τον άνθρωπο που τα συμπτώματα αφορούν κυρίως το δέρμα.

Ο σκύλος λοιπόν αρχικά είναι νευρικός, καταπίνει συνέχεια, τρίβει τη μουσούδα του με τα πόδια του ή στο πάτωμα και παράγει υπερβολικά σάλια. Σε λίγα λεπτά η γλώσσα και τα χείλια  πρήζονται και το ζώο μπορεί να έχει αδυναμία ακόμη και να κλείσει το στόμα του. Αν έχει καταπιεί κάμπιες ενδέχεται να αρχίσει αμέσως να κάνει εμετούς. Σε κάποιες πιο ακραίες περιπτώσεις το ζώο μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή λόγω οιδήματος στο λάρυγγα. Μετά από 2-5 ημέρες η γλώσσα μπορεί να έχει νεκρωμένα σημεία λόγω της νεκρωτικής στοματίτιδας που αναπτύσσεται από την τοξίνη των εντόμων. Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι : υπερθερμία ,ταχύπνοια, ταχυκαρδία, διόγκωση των υπογνάθιών αδένων, επιπεφυκίτιδα και νεκρώσεις στον κερατοειδή αν με τον αέρα οι τρίχες από τις κάμπιες πάνε στα μάτια του ζώου .

Όπως γίνεται κατανοητό όλα τα παραπάνω απαιτούν ο σκύλος να μεταφερθεί άμεσα στο κτηνιατρείο, για να του παρασχεθεί η κατάλληλη αγωγή. Αυτή είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα της κατάστασης που εκτιμά ο κτηνίατρος.

Προληπτικά θα πρέπει αρχικά να αποφεύγομαι μέρη που βλέπουμε ότι τα δέντρα είναι γεμάτα με αυτά τα άσπρα κουκούλια. Ο σκύλος μας καλό θα είναι να είναι δεμένος έτσι ώστε αν τον δούμε να πλησιάζει κάμπιες να τον απομακρύνουμε εγκαίρως . Σε περίπτωση ωστόσο που γίνει κάποιο ατύχημα ξεπλένουμε με άφθονο νερό, χωρίς όμως να τρίψουμε την περιοχή, γιατί με την τριβή οι τριχούλες από τις κάμπιες σπάνε και απελευθερώνεται περισσότερη τοξίνη δυσχεραίνοντας την κατάσταση.

 

Κτηνίατρος ζώων συντροφιάς

Χατζή Μάρθα