ktiniatros panorama

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στους πέντε βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο σκύλος στην παραλία. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις αλλά και για τις πρώτες βοήθειες σε αυτές μέχρι να έχουμε πιο συγκεκριμένες οδηγίες από τον κτηνίατρό μας.

Αρχικά πριν πάμε στην παραλία φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας τα εξής:

  • Το τηλέφωνο του κτηνιάτρου μας και κάποιας εφημερεύουσας κτηνιατρική κλινικής
  • Άφθονο πόσιμο νερό για το σκύλο, επιπλέον από το δικό μας
  • Αντηλιακό για το σκύλο με SPF 30 τουλάχιστο εάν δε βρούμε ειδικό για σκύλους βάζουμε αυτό που είναι για παιδιά
  • Μια αλοιφή για τσιμπήματα
  • Φάρμακα για αντιμετώπιση αλλεργικής αντίδρασης με την υπόδειξη ΠΑΝΤΑ του κτηνιάτρου μας
  • Ψηφιακό θερμόμετρο και ένα βαζάκι βαζελίνη
  1. Θερμοπληξία – 2. Αφυδάτωση

Γενικές συστάσεις

  • Τις μέρες με καύσωνα και τις ζεστές ώρες τις ημέρας καλό είναι να μην παίρνουμε το σκύλο μαζί μας στην παραλία
  • Πριν πάμε στην παραλία φροντίζουμε ο σκύλος μας να έχει φάει ελαφριά και κατά προτίμηση υγρή τροφή(κονσέρβα ή βρεμένη κροκέτα) και να έχει πιει αρκετό νερό
  • Στο αυτοκίνητο φροντίζουμε να κρατάμε το σκύλο δροσερό βάζοντας σε λειτουργία το κλιματιστικό και φροντίζουμε να μην τον βλέπει ο ήλιος
  • Στην παραλία βάζουμε το σκύλο να κάθετε πάντα στη σκιά και έχουμε κοντά του πάντα το μπολάκι του νερού του γεμάτο
  • Κάνουμε συχνά διαλύματα ανάμεσα στο παιχνίδι για να μην εξαντλήσουμε το ζώο ακόμη και αν αυτό δείχνει ότι αντέχει και άλλο

Σε περίπτωση που δούμε ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο:

Εάν η μετάβαση στο κοντινότερο κτηνιατρείο είναι χρονοβόρα ή αδύνατη καλό είναι να μεταφέρουμε το ζώο άμεσα στο σπίτι. Θερμομετρούμε το ζώο από το απευθυσμένο, απλή διαδικασία και καθόλου επώδυνη για το ζώο ,είναι το ίδιο που κάνουμε για να πάρουμε θερμοκρασία από ένα μικρό παιδάκι.  Επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο, τον ενημερώνουμε για τα συμπτώματα και ακολουθούμε τις οδηγίες του. Φροντίζουμε να ξεπλύνουμε το ζώο με χλιαρό και όχι παγωμένο νερό  για να φύγει το αλάτι και να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματός του .Το βάζουμε να ξαπλώσει στο πάτωμα και βάζουμε  έναν ανεμιστήρα να τον φυσάει. Δεν το σκεπάζουμε με βρεμένες πετσέτες γιατί εμποδίζουμε την εξάτμιση. Του δίνουμε να πιει άφθονο νερό όχι όμως με το ζόρι. Φροντίζουμε να ελέγχουμε την πορεία της θερμοκρασίας, είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης και επίσης εάν το παρακάνουμε παραμονεύει ο κίνδυνος της υποθερμίας. Σταματάμε τις προσπάθειες πτώσης της θερμοκρασίας μεταξύ 39,5-40⁰C. Πάντως ακόμη και εάν το ζώο δείξει σημάδια ανάκαμψης καλό είναι το συντομότερο να μεταφέρουμε το ζώο σε κάποιο κτηνιατρείο.

3. Τσιμπήματα σφήκας/μέλισσας

Εάν το ζώο τσιμπηθεί θα ξύνει έντονα το σημείο αυτό. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε που τσιμπήθηκε το ζώο και από τι. Εάν βρούμε το κεντρί το βγάζουμε,  με προσοχή να μην το ζουλίξουμε και σπάσει, με αποτέλεσμα το δηλητήριο να μπει στον οργανισμό του ζώου. Εφαρμόζουμε κάποια αλοιφή για τσιμπήματα ή μια κορτιζονούχο αλοιφή , όμως εάν το σημείο είναι κοντά στο στόμα ή σε σημείο που το ζώο μπορεί να το γλύψει το αποφεύγουμε. Επίσης αντί για αλοιφή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σόδα σκόνη διαλυμένη σε λίγο νερό. Κατόπιν παρακολουθούμε το ζώο .Εάν δούμε πρήξιμο ή κάποιο άλλο από τα ανησυχητικά συμπτώματα πρέπει να πάμε οπωσδήποτε στο κτηνιατρείο. Εάν γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μας είναι αλλεργικός μπορούμε σε συνεννόηση με το κτηνίατρό  μας να έχουμε κάποια φάρμακα μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά αυτά.

4. Εγκαύματα

Δεν αφήνουμε το σκύλο να περπατάει επάνω στην καυτή άμμο. Τον παίρνουμε αγκαλιά ή περπατάμε κοντά στο νερό που η άμμος είναι βρεγμένη. Εφαρμόζουμε αντηλιακή κρέμα στα άτριχα σημεία, στη μουσούδα, στο εσωτερικό του πτερυγίου του αυτιού. Αποφεύγουμε να κουρεύουμε πολύ κοντά τα σκυλιά ,το τρίχωμα είναι προστασία από τον ήλιο και τη ζέστη. Σε σκύλους με ανοιχτόχρωμο δέρμα που είναι και κοντοκουρεμένοι θα ήταν καλή ιδέα η χρήση κάποιου ρούχου λεπτού για προστασία από τον ήλιο. Τέλος δεν αφήνουμε τον σκύλο πολύ ώρα σε απευθείας ηλιακή έκθεση αλλά τον βάζουμε να κάθεται στη σκιά .Εάν τελικά δεν αποφύγουμε κάποιο έγκαυμα ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα εκτιμήσει το βαθμό του και την ανάλογη θεραπεία.

5. Γαστρεντερικά προβλήματα

Δεν αφήνουμε το σκύλο να πίνει θαλασσινό νερό αλλά του παρέχουμε εμείς καθαρό πόσιμο νερό συνεχώς. Εάν η θάλασσα έχει κυματισμό είναι σύνηθες οι σκύλοι να δαγκώνουν τα κύματα εκεί που αφρίζουν ή όταν κολυμπούν να πίνουν νερό περισσότερο οπότε καλύτερα τις μέρες με κύμα να κρατάμε μακριά το σκύλο από τη θάλασσα. Το λίγο νερό που μπορεί να πιει επάνω στο παιχνίδι δε μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και να κάνει το ζώο κάποια διάρροια ή εμετό δε θα είναι κάτι επίμονο και σύντομα θα υποχωρήσει. Εάν παρατηρήσουμε σοβαρότερα συμπτώματα ή τα γαστρεντερικά συμπτώματα επιμείνουν τότε το ζώο θέλει κτηνιατρική υποστήριξη.

Και καλές βουτιές!!!

Χατζή Μάρθα

Κτηνίατρος ζώων συντροφιάς