συμβουλες για σκύλους κτηνίατρος Μελανθία Τσαντάκη

Υγιή δόντια, υγιείς σκύλος

Η περιοδοντική νόσος είναι το συχνότερο οδοντιατρικό πρόβλημα των σκύλων, αλλά ταυτόχρονα και η συχνότερη νόσος καθώς αφορά το 80% των σκύλων ηλικίας μεγαλύτερης των 5 ετών. Στη νόσο αυτή προσβάλλονται, όλοι οι ιστοί που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα, το ενδοφάτνιο, η φατνιακή απόφυση και η ρίζα του δοντιού.

Πως συμβαίνει όμως αυτό;

Η αιτία της νόσου είναι ημικροβιακή πλάκα, που καλύπτει τα δόντια μετά το γεύμα και την οποία ο σκύλος δε μπορεί μόνος του να απομακρύνει,βουρτσίζοντας τα δόντια του. Αλλά ακόμη και εάν του τα καθαρίσουμε εμείς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο θα ξανασχηματιστεί.

Η μικροβιακή πλάκα αποτελείται από στοιχεία του σάλιου, βακτήρια του στόματος,υπολείμματα τροφής και κύτταρα. Όταν αυτή δεν απομακρυνθεί, ασβεστοποιείται,σκληραίνει και μετατρέπεταισε τρυγία(πέτρα). Στα ούλα των δοντιών με τρυγίαδημιουργείται φλεγμονή (ουλίτιδα) και κατόπιν παρατηρείται υφίζηση, δηλαδή τα ούλαυποχωρούν και αρχίζει ναεκτίθεται η ρίζα του δοντιού. Αναπτύσσονται ταυτόχρονα πολλοίμικροοργανισμοί, που επιδεινώνουν την καταστροφή των ιστών. Έτσι το δόντι σταδιακά αποκτά εκτεταμένη κινητικότητα και στο τέλος πέφτει.