Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται όλο και συχνότερα τελευταία. Σε κάποιους προκαλεί ανησυχία σε άλλους προσμονή για ένα καλύτερο μέλλον. Η αλήθεια, όπως συμβαίνει συχνά με τις τεχνολογικές εξελίξεις, βρίσκεται στον τρόπο που θα αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες που θα έχουμε στην διάθεση μας.
Το πεδίο που καταλαμβάνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευρύ και εκτείνεται από τους αλγόριθμους αναζήτησης της Google έως και την αυτόνομη οδήγηση της Tesla, από αυτόνομα πολεμικά συστήματα έως και τον υπερ-υπολογιστή Watson της IBM. Η εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα αναφέρονται ως Weak AI καθώς έχουν σχεδιαστεί για να υλοποιούν συγκεκριμένες εργασίες π.χ. αυτόνομη οδήγηση. Το μέλλον ή εκεί που θεωρούν πολλοί επιστήμονες ότι αποτελεί τον στόχο αυτής της τεχνολογίας είναι το Strong AI, δηλαδή η σχεδίαση και κατασκευή ενός συστήματος που θα υπερέχει σε όλα τα επίπεδα σε σύγκριση με τα ανθρώπινα όντα.
Όπως είναι φυσικό μια τέτοια εξέλιξη είναι σε τέτοιο βαθμό ανατρεπτική για την ιστορία της ανθρωπότητας που εγείρονται διάφορα διλλήματα από ειδικούς και μη. Για παράδειγμα πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταματήσει η εξέλιξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε πολεμικά συστήματα. Μια τέτοια απόφαση δεν θα ήταν άνευ προηγουμένου καθώς στο παρελθόν έχουν παρθεί τέτοιες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση χημικών κατά την διάρκεια πολεμικής σύρραξης.
.
“Υπάρχουν επίσης κάποιοι που θέτουν το δίλλημα αν πραγματικά θέλουμε ως ανθρώπινο είδος να διακινδυνεύσουμε τον έλεγχο της εξουσίας που έχουμε αποκτήσει στον πλανήτη. Η επιβολή του ανθρώπινου είδους στην γη, δεν έγινε εξαιτίας της σωματικής μας δύναμης αλλά λόγω της ευφυΐας μας σε σχέση με τα υπόλοιπα έμβια όντα, δημιουργώντας ένα σύστημα πιο έξυπνο από εμάς είναι φυσικό να προκαλεί ερωτήματα και να θέτει προβληματισμούς.”
Από την άλλη ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την δυνατότητα να βελτιώνεται συνεχώς το ίδιο από μόνο του, θα μπορούσε πολύ γρήγορα να φτάσει σε επίπεδα ευφυΐας που το ανθρώπινο είδος θα ήθελε υπερ-πολλαπλάσιο χρόνο να πετύχει. Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον είχε σχεδιαστεί να είναι συμβατή με τους στόχους και τις επιδιώξεις του ανθρώπινου είδους, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάλειψη, των ασθενειών, των πολέμων, της πείνας ακόμη και την αποκάλυψη των μυστικών που κρύβει το σύμπαν.
Καθημερινά γίνονται δεκάδες αναφορές ανά τον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη, οι επιστήμονες και όσοι ασχολούνται ενεργά με το ζήτημα διαφωνούν ακόμη και σε βασικά σημεία. Έτσι υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι μέχρι το 2045 θα έχουμε ένα σύστημα Strong AI με εφάμιλλη ή και ανώτερη ευφυΐα από τον άνθρωπο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είμαστε εκατοντάδες χρόνια μακριά από μια τέτοια εξέλιξη.
Όποια και να είναι η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σίγουρα ένα πεδίο που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον και που ολοένα και πυκνότερα θα το συναντάμε και θα το βλέπουμε να ενσωματώνεται στις καθημερινές μας δραστηριότητες.