Κουνταλίνι Γιόγκα για Θέματα Υγείας

κουνταλινι γιογκα για θεματα υγειας καλαμαρια

Επειδή η Κουνταλίνι γιόγκα εμπεριέχει και το θεραπευτικό κομμάτι, είναι καλύτερα τα μαθήματα να γίνονται κατ’ ιδίαν, γιατί κάθε περίπτωση απαιτεί και άλλους χειρισμούς και προσοχή.
Παρ’ όλο που τα άτομα με «διαφορετικές ικανότητες» ενδέχεται να μη μπορούν να εφαρμόσουν όλες τις στάσεις, υπάρχουν πολλές που είναι πολύ ευεργετικές για αυτά. Ακόμα και η προσπάθεια να εφαρμόσουν μια συγκεκριμένη στάση, έχει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα, όπως αν μπορούσαν να την κάνουν. Οι περισσότερες στάσεις, μπορούν να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν σε κάθε ιδιαιτερότητα, ώστε να βιώσουν όλοι τις αισθήσεις που ξεπηδούν από μια υγιή σχέση σώματος και νου. Σε όποιο επίπεδο κινητικότητας και αν βρίσκονται τα άτομα αυτά, οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν πάντα με τα κατάλληλα βοηθήματα που υπάρχουν (ζώνες, τουβλάκια, κουβέρτες), ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια από τις ασκήσεις, χωρίς να προκαλούνται πόνοι και τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές μπορούν να γίνουν χωρίς να απαιτείται η κίνησή τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που ακολουθούν την καθημερινή τους ρουτίνα (sadhana) από τα κρεβάτια τους ή τις καρέκλες. Κάθε ασάνα δουλεύει στους μύες και στους συνδέσμους, κάνοντας χώρο στη δομή του σώματος και βοηθώντας έτσι στην αύξηση της κυκλοφορίας και στη βελτίωση της ευελιξίας. Η λειτουργία του φυσικού σώματος γίνεται πιο φυσικά και με λιγότερο στρες.
Μέρος του μηνύματος που δίνουν τα μαθήματα της Κουνταλίνι γιόγκα είναι ότι δεσμεύονται σε μια πρακτική που τους δυναμώνει. Είναι δεξιότητα ζωής που θα τους βοηθήσει να κτίσουν σε ένα επίπεδο, την ανθεκτικότητά τους και τη συνειδητότητά τους.
Η Κουνταλίνι γιόγκα είναι ένας τρόπος για να ξαναποκτήσουν τα άτομα, σχέση με το σώμα τους και κατά συνέπεια να αλλάξει την οπτική τους απέναντι ση ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να ακούνε το σώμα τους, ώστε να βιώσουν την ελευθερία που προέρχεται από τη σύνδεσή τους με το λεπτοφυές επίπεδο των αισθήσεών τους. Μπορεί να μην ανατραπεί η κατάσταση, αλλά αν μπορούν να ακούνε τις αισθήσεις τους και να τις ακολουθούν, αυτό θα τους οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή.
Οι ασκήσεις της Κουνταλίνι Γιόγκα βασίζονται στο ότι ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί, χωρίς να πιέζει το σώμα του και χωρίς να του προκαλεί πόνο.
Η φιλοσοφία της Κουνταλίνι Γιόγκα βοηθάει να νιώσει ο καθένας λιγότερο θύμα των περιστάσεων, να πιστέψει ότι παίρνει στα χέρια του τον έλεγχο της υγείας και της ζωής του και να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Όμως, ανεξάρτητα από τη φυσική μας κατάσταση, η Κουνταλίνι Γιόγκα δίνει μια επιλογή, όταν όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Βοηθάει να νιώσει βαθιά μέσα στον εαυτό του ότι αυτός πρωταρχικά είναι υπεύθυνος για την κατάσταση της υγείας του κι ότι μπορεί να γίνει ενεργός στον καθορισμό της πορείας της ζωής του στο εξής.
Μέσα από τα μαθήματα της Κουνταλίνι Γιόγκα, έχει την ευκαιρία να μειώσει την αίσθηση του αβοήθητου που είναι τόσο καταστροφική στην συναισθηματική ισορροπία και στη φυσική αποκατάσταση. Να σταματήσει να νιώθει νικημένος.
Ακόμα κι αν σε φυσικό επίπεδο είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούμε να κάνει, μια βελτίωση στη στάση και στη συναισθηματική προοπτική, βοηθάει να το αντιμετωπίσει με χάρη και αξιοπρέπεια.
Όπως έλεγε ένας Ινδός δάσκαλος της γιόγκα, «η γιόγκα δε θα σταματήσει τη γήρανση του κορμιού, όμως θα σου επιτρέψει να βιώσεις αυτές τις αλλαγές με χάρη».