Γιόγκα – Μετατραυματικό Στρες & Εθισμοί

κουνταλινι γιογκα

Μια μελέτη σε τυχαίο δείγμα, δημοσιεύθηκε από τον Dr. Farah Jindani και τους συναδέλφους του πέρυσι .  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων μετατραυματικού στρες του κέντρου  Kundalini Yoga GRD , είχαν σημαντικά βελτιωμένα συμπτώματα PTSD, καλύτερο ύπνο, θετική διάθεση και  ανθεκτικότητα σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα.Ο Δρ. Jinani δημοσίευσε μια δεύτερη μελέτη με ανοιχτές ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μετατραυματικού στρες της Κουνταλίνι γιόγκα, σχετικά με την εμπειρία τους. Αναφέρθηκαν πολλές αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, μεγαλύτερη ικανότητα αυτοανανέωσης, βελτιωμένη διανοητική σαφήνεια και υψηλότερη αυτοεκτίμηση. 

Μια πιλοτική μελέτη ολοκληρώθηκε από τους Δρ. Julie Staples, Daniel Mintie και τον Dr. Sat Bir Singh Khalsa χρησιμοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης τραύματος.  Το πρόγραμμα αυτό ενσωμάτωσε το πρωτόκολλο της Kundalini Yoga του Κέντρου GRD, για το τραύμα, με την ομάδα γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας και αποδείχθηκε πως υπήρξαν  σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της PTSD και στον ύπνο. 

Αποδείχτηκε, επίσης, ότι η Κουνταλίνι Γιόγκα, βοηθάει και στις εξαρτήσεις, επιτυγχάνοντας την ηρεμία που συχνά αναζητείται μάταια στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, αλλά χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες της αδιαθεσίας και της εξάρτησης που προκαλούν οι εξαρτήσεις. Aντιθέτως, ενεργοποιούνται τα ενεργειακά κέντρα στο σώμα μας και επέρχεται ισορροπία και ηρεμία με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση ουσιών.

Η Kundalini Yoga βοηθάει  την αποτοξίνωση του σώματός μας από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που έχουμε καταναλώσει. Υπάρχουν πολλές kriya (σύνολο ασκήσεων) για κάθε σύστημα του σώματος, καθώς και πολλές ασκήσεις, ειδικά σχεδιασμένες, για τη ρύθμιση του νευρικού και του αδενικού μας συστήματος.