Ποιος ήταν ο Yogi Bhajan

koudalini yoga thessaloniki

Ο Yogi Bhajan (Harbhajan Singh Puri) γεννήθηκε στην Ινδία, στις 26 Αυγούστου, 1929.
Κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής του ηλικίας μαθήτευε στην αγκαλιά του παππού του, ενός αγίου ανθρώπου.
Στην ηλικία των οχτώ στάλθηκε να σπουδάσει με τον μεγάλο Δάσκαλο, Sant Hazard Singh, κάτω από την αδυσώπητη κηδεμονία του οποίου στην ηλικία των 16,5 ετών ολοκλήρωσε την κατάκτηση της γνώσης της Kudalini Yoga.

Κατά τη διχοτόμηση της Ινδίας το 1947, το χωριό του νεαρού Harbhajan, έπρεπε να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, γιατί επρόκειτο να προσαρτηθεί σ το Πακιστάν. Οι ηγετικές του ικανότητες είχαν ήδη αναγνωρισθεί, ενώ ήταν ακόμη έφηβος και του ανατέθηκε να οδηγήσει με ασφάλεια, περισσότερους από χίλιους ανθρώπους στο Δελχί, ένα ταξίδι πολλών χιλιομέτρων σε μία χώρα που μαστιζόταν από βίαιες αναταραχές.

Ως νέος άνδρας, στο Πανεπιστήμιο του Punjab, ο Yogi Bhajan, κέρδισε βραβεία σε συζητήσεις, ήταν υψηλού επιπέδου αθλητής και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό στα οικονομικά. Στο στρατό έγινε αξιωματικός στα μηχανοκίνητα, στη συνέχεια υπηρέτησε την κυβέρνηση της Ινδίας στη Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνείων μέχρι που έφτασε στη Δύση.

Ο Yogi Bhajan παντρεύτηκε την Bibi Inderjit Kaur, το 1953. Έκαναν τρία παιδιά που γεννήθηκαν στην Ινδία και πέντε εγγόνια που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Yogi Bhajan έκανε την πρώτη δημόσια διάλεξη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 5 Ιανουαρίου του 1969. Ήταν αποφασισμένος να εκπαιδεύσει αρχηγούς και δασκάλους, με τη δύναμη να θεραπεύουν, να ανεβάζουν το ηθικό και να εμπνέουν την ανθρωπότητα.
Ο Yogi Bhajan είπε: «Ήρθα για να εκπαιδεύσω δασκάλους και όχι για να βρω μαθητές.” Τον Ιούλιο του 1969, συστάθηκε από τον Yogi Bhajan το Ίδρυμα 3HO, που σημαίνει Healthy, Happy, Holy Organization).

Ο Yogi Bhajan δίδαξε ανοικτά για το κοινό, Kudalini Yoga, για πρώτη φορά στην ιστορία, παρά το ότι είχε κρατηθεί μυστική για αιώνες. Δεν δίδαξε μόνο ασκήσεις, διαλογισμό και αναπνευστικές τεχνικές, όπως η γιόγκα, αλλά δίδαξε στους ανθρώπους πώς να ζουν, πώς να σχετίζονται μεταξύ τους, και πώς να σχετίζονται με το Θεό. Ο τρόπος ζωής της 3HO,
προσέφερε μια εναλλακτική λύση, στην επικρατούσα κουλτούρα των ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους εκείνης της εποχής.
Η διεισδυτική διαίσθηση του, η άπειρη ευσπλαχνία του, η ακούραστη υπηρεσία του και η ευχάριστη αίσθηση του χιούμορ, τον έκανε αμέσως αγαπητό στους νέους ανθρώπους που κατέκλυζαν τα μαθήματα του, της Kudalini Yoga. Δίδαξε στους μαθητές πώς να προσεγγίσουν τη διαισθητική αντίληψη τους, πώς να βιώσουν την υψηλότερη συνείδησή
τους, χωρίς τη χρήση ναρκωτικών και πώς να οικοδομήσουν ένα μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ο ίδιος αφιερωμένος στην προώθηση της ευημερίας και της ισότητας των γυναικών στον κόσμο, ενέπνευσε τις ίδιες τις γυναίκες να οδηγούν, ανυψώνουν και να θεραπεύουν, με τη χάρη τους και την έμφυτη δύναμή τους.

Ο Yogi Bhajan δεν ήταν το στερεότυπο του γιόγκι που ζει σε μια σπηλιά, φορώντας περίζωμα και κρατώντας μια κούπα για ελεημοσύνη. Αντίθετα, ήταν η έμπνευση και η κινητήρια δύναμη πίσω από δεκαεννέα ευημερούσες εταιρίες που ευαγγελίζονταν τις αρχές που δίδαξε.

Ο Yogi Bhajan έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 βιβλία και από 200 εγχειρίδια, βίντεο και CDs με τις διδασκαλίες του (διαθέσιμα από το KRI). Το 1980 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Ψυχολογία της Επικοινωνίας.

Ο Yogi Bhajan ποτέ δεν πήρε κανένα δάνειο για την επίτευξη των στόχων του, πάντα λέγοντας ότι όλα γίνονταν από «τη χάρη του Θεού και του Guru” και ότι ήταν εκείνος ήταν «μόνο ο ταχυδρόμος που παραδίδει το μήνυμα.”

Αν και ο ίδιος ήταν ένας αφοσιωμένος Σιχ, ο Yogi Bhajan, ποτέ δεν προσπάθησε να προσηλυτίσει οποιονδήποτε.
Ωστόσο, το παράδειγμα της ακλόνητης πίστης και αφοσίωση στο Θεό και τον Guru, ήταν μεταδοτικό και πολλοί από τους μαθητές του κατάλαβαν ότι προορίζονταν να περπατήσουν στη ζωή, στο μονοπάτι των Σιχ.

Το 1971, στο Αμριτσάρ, στην Ινδία, ένας εξέχων ηγέτης των Σιχ, τον τίμησε δίνοντάς του για πρώτη φορά τον τίτλο «Siri Singh Sahib”, με την ευθύνη της ίδρυσης του Sikh Dharma στη Δύση.

Κατά τη διάρκεια της ενεργούς ζωής του, προωθώντας την παγκόσμια ειρήνη, συνάντησε θρησκευτικούς και πνευματικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ο Yogi Bhajan άφησε το φυσικό του σώμα στις 6 Οκτωβρίου 2004, σε ηλικία 75 ετών. Για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι πραγματικά “νεκρός”, επειδή η παρουσία του είναι ακόμη τόσο ζωντανή μέσα μας. Η Θεϊκή σοφία και έμπνευση του ζει μέσα από τη φωτισμένη κληρονομιά της μεγάλης Βιβλιοθήκης των Διδασκαλιών που δημιουργήθηκε να υπηρετεί εμάς καθώς και
τις αμέτρητες γενιές που έρχονται.

Από το βιβλίο της
Shakti Parwha Kaur Khalsa.
Kundalini Yoga: The Flow of Eternal Power.
New York: Berkeley Publishing Group, 1996.