Ομαδική Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία

Οι συναντήσεις γίνονται ομαδικά μία φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο ανάλογα με τον στόχο, το πλαίσιο και τις διαδικασίες της ομάδας, για μία έως δύο ώρες. Ακολουθούνται οι αρχές της συστημικής θεραπείας, οι ομάδες απαρτίζονται από 5-10 άτομα και έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ύπαρξης.

Σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και εχεμύθειας υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την δυναμική των ομάδων, οι ενδιαφερόμενοι να επωφεληθούν στους τομείς και στα θέματα που τους απασχολούν (έχουν αναφερθεί κάποιοι στην ατομική συμβουλευτική /ψυχοθεραπεία) με έναν τρόπο άμεσο, βιωματικό και καθοριστικό, επωφελούμενοι από τις έννοιες της αλληλοβοήθειας, της αυτοβοήθειας και  με την καθοριστική βοήθεια και υποστήριξη του συντονιστή συστημικού ψυχολόγου.

Υπάρχουν διάφορες  ομάδες ανάλογα με το περιεχόμενο, τον στόχο και τον σκοπό σύστασης τους.  Ενδεικτικά αναφέρονται:

Ομάδες νέων γονιών (σχολή γονέων). Στόχος η προετοιμασία και η ομαλή προσαρμογή του ζευγαριού στην μετάβαση τους από ζευγάρι σε οικογένεια. Η δημιουργία της οικογένειας ακόμη και στις καλύτερες των περιπτώσεων, όταν δηλαδή και τα δύο μέλη του ζευγαριού επιθυμούν την γέννηση ενός παιδιού, συχνά ακολουθείται και από μια περίοδο έντασης, ανησυχίας, προβληματισμών και αναταραχής. Το ζευγάρι καλείται να προσαρμοστεί σε νέους ρόλους, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Η μετάβαση όσο επιθυμητή και να είναι, επιφέρει εκτός από τα πολύ θετικά συναισθήματα της πληρότητας και της ευτυχίας, και κάποια αρνητικά συναισθήματα όπως απόγνωση, άγχος, θυμό, υπερένταση και αμηχανία. Στις ομάδες αυτές οι νέοι γονείς ενημερώνονται και βοηθιούνται μέσω της ομαδικής αλληλεπίδρασης, να ξεπεράσουν αυτή την δύσκολη περίοδο και να απολαύσουν τον νέο τους ρόλο ως γονείς με ηρεμία και ευτυχία.

Ομάδες γονιών με παιδιά στην παιδική ηλικία (σχολή γονέων). Στόχος η στήριξη, η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των γονιών στην προσπάθεια τους για καλή και ομαλή ανατροφή των παιδιών τους. Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πώς να φερθούν και τι να κάνουν ώστε να καταφέρουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στις ομάδες αυτές δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να μοιραστούν ανησυχίες, ανασφάλειες, φόβους, προβληματισμούς, αδυναμίες και  συναισθήματα. Μέσα από την δυναμική της ομάδα και τον συντονισμό του ψυχολόγου οι γονείς και μαθαίνουν για το μεγάλωμα τον παιδιών τους αλλά  και καταφέρνουν  να εξελιχθούν καταρχήν ως άνθρωποι και επομένως και ως γονείς.

Ομάδες γονιών με παιδιά στην εφηβεία (σχολή γονέων). Στόχος η προετοιμασία, η ενημέρωση,  η ενίσχυση και η στήριξη των γονιών στην μεταβατική αυτή περίοδο της οικογένειας. Η εφηβεία αποτελεί μία από τις βασικότερες και κρισιμότερες περιόδους στην ζωή ενός ανθρώπου αλλά και της οικογένειας του. Την περίοδο αυτή βιώνονται έντονες αλλαγές, έντονα συναισθήματα, προβληματισμοί και αμφιθυμίες. Συχνά οι γονείς αισθάνονται ανήμποροι να αντιδράσουν και να συσχετισθούν με το παιδί τους. Τα ερωτήματα μοιάζουν να είναι περισσότερα από τις απαντήσεις και συχνά  η οικογενειακή γαλήνη δοκιμάζεται. Στις ομάδες αυτές οι γονείς μπορούν με ασφάλεια να εκφραστούν και  να μοιραστούν τις δυσκολίες, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς τους. Η δυναμική της ομάδας και η συμβολή του συντονιστή ψυχολόγου βοηθά τους γονείς  να μπορέσουν να βγουν από αυτή την μεταβατική φάση ως οικογένεια αρμονικά, ήρεμα και χωρίς δυσλειτουργικές επιπτώσεις είτε στις μεταξύ τους σχέσεις είτε στην προσωπική τους εξέλιξη και πορεία. Άμεσα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κυρίως κινδυνεύει η εξέλιξη και η πορεία του εφήβου (με την υιοθέτηση βλαπτικών συμπεριφορών και συνηθειών όπως τα ναρκωτικά), δεν παύει όμως να εμπλέκεται και να επηρεάζεται ολόκληρη η οικογένεια.

                        

Ομάδες αυτογνωσίας – προσωπικής εξέλιξης-αυτοβελτίωσης.  Οι ομάδες αυτές ενδείκνυνται για ενήλικες που επιθυμούν να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν και να εξελίξουν τον εαυτό τους. Σημεία που συχνά διαπραγματεύονται είναι η αναγνώριση και εξέλιξη των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση και η έκφραση συναισθημάτων, οι διαδικασίες λήψεις αποφάσεων, τα όρια, η επικοινωνία, ο τρόπος συνδιαλλαγής με τους άλλους, η οργάνωση και διατήρηση σχέσεων. Στόχος η προσωπική ολοκλήρωση, η αυτενέργεια, η ευτυχία και η πρόληψη της ψυχικής υγείας από εξαρτήσεις, ψυχοκοινωνικά προβλήματα και ψυχικές ασθένειες.

Στις ομάδες αυτές γίνεται μια συνολική, συνθετική και πολύπλευρη διαπραγμάτευση των παραγόντων που είναι καθοριστικοί  για την διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας.  Οι παράγοντες αυτοί έχουν να κάνουν με την δομή της προσωπικότητας, τις οργανωμένες σχέσεις, τους τρόπους επικοινωνίας και τις διαδικασίες επίτευξης στόχων – επίλυσης προβλημάτων. Η ύπαρξη των «υγιών» παραγόντων είναι αυτή  που θα αποτρέψει την εμφάνιση δυσλειτουργικών συνηθειών και συμπεριφορών όπως για παράδειγμα την εξάρτηση από νόμιμες ή παράνομες ναρκωτικές ουσίες.

Οι ομάδες αυτές ενδείκνυνται ιδιαίτερα  και για γονείς και νεαρούς ενήλικες.

Ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων. Στις ομάδες αυτές δίνεται η δυνατότητα σε ενήλικα άτομα να μάθουν πώς να περπατούν, πώς να στέκονται, πώς να κοιτάνε, τις εκφράσεις προσώπου (μη λεκτική επικοινωνία), αλλά και πώς να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, πώς να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους, πώς να διεκδικούν και πώς να δημιουργούν σχέσεις (λεκτική επικοινωνία). Μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες που για λόγους κάποιας ψυχικής ή και σωματικής ασθένειας, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητες. Μπορούν όμως να συμμετάσχουν και άτομα που παρότι δεν αντιμετωπίζουν κάποια συγκεκριμένη ψυχική –σωματική ασθένεια  ενδιαφέρονται να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.