Οικογενειακή Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία

Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχει όλη η οικογένεια ή και άλλα σημαντικά πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, για περίπου μιάμιση ώρα, κάθε δεκαπέντε μέρες ή και συχνότερα.

Στόχος να αντιμετωπισθούν είτε οι προσωπικές δυσκολίες και τα προβλήματα κάποιου μέλους της οικογένειας είτε οι δυσκολίες και τα προβλήματα στις σχέσεις τους και στην επικοινωνία τους. Μέσα από την διερεύνηση και την αναγνώριση της δυναμικής που παρουσιάζει η οικογένεια, του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της, αναζητούνται και επιδιώκονται διαφορετικά, πιο χρήσιμα, πρότυπα συνδιαλλαγής – επικοινωνίας, ρόλων, σχέσεων και συμπεριφορών.

Συχνά η ανίχνευση και αλλαγή των δυσλειτουργικών μορφών επικοινωνίας που επιτρέπουν και καθιστούν δυνατή την διαιώνιση των προβλημάτων, των δυσκολιών, διευκολύνουν και τις οποιεσδήποτε προσωπικές αλλαγές επιδιώκονται. Τα συμπτώματα ή αλλιώς προβλήματα που υπάρχουν στο άτομο, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν αποκομμένα από το περιβάλλον και την άμεση οικογένεια του. Αποτελεί βασική προσέγγιση της συστημικής θεώρησης πως η οικογένεια αποτελεί ένα δυνατό πλαίσιο αναφοράς και πως οι προσωπικές αλλαγές ενός ατόμου μπορούν να επέλθουν ουσιαστικότερα μέσα από την δυναμική της οικογένειας. Δηλαδή η αλλαγή του ενός μπορεί να εδραιωθεί διαμέσου των δυναμικών αλλαγών της οικογένειας. Όπως κάθε άτομο είναι διαφορετικό έτσι και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική.

Δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι τρόποι οργάνωσης και λειτουργίας μιας οικογένειας ούτε και προτεινόμενες συνταγές ομαλής συνύπαρξης και οικογενειακής γαλήνης. Κάθε οικογένεια έχει την δική της ιστορία και διαγράφει και την δική της πορεία.

Η οικογενειακή συμβουλευτική – ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια διαδικασία στήριξης – ενίσχυσης και του μέλους της οικογένειας που παρουσιάζει κάποιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές ή και ψυχολογικές δυσκολίες αλλά και ολόκληρης της οικογένειας, στους τρόπους που αυτή λειτουργεί και που αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ των μελών της.