Συμβουλευτική Ζευγαριού

Η συμβουλευτική ζευγαριού απευθύνεται σε ενήλικα ζευγάρια ετερόφυλα ή ομόφυλα, παντρεμένα ή όχι, με παιδιά ή χωρίς που μπορεί να επιζητούν:

• να ανακαλύψουν και να διευθετήσουν τα προβλήματα της σχέσης τους που τους φέρνουν σε απόσταση ή και σε σύγκρουση

• να βελτιώσουν την ποιότητα της σχέση τους και της κοινής τους ζωής τους

• να βοηθηθούν στο να πάρουν αποφάσεις ως προς την συνέχιση ή και την διακοπή της σχέσης

• να βοηθηθούν στην διαχείριση και πραγματοποίηση της απόφασης τους να χωρίσουν, με έναν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τρόπο. Ειδικά στην περίπτωση των ζευγαριών που έχουν παιδιά, είναι πολύ χρήσιμο να μάθουν πως μπορούν να χωρίσουν χωρίς «αλληλοτραυματισμούς»!

Στόχος της θεραπείας ζευγαριού είναι να μπορέσει το ζευγάρι να αποκτήσει μια τέτοια ποιότητα σχέσης, επικοινωνίας και συνδιαλλαγής που να ικανοποιεί και τους δύο και να δημιουργεί μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας. Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και μ’ αυτήν την έννοια δεν υπάρχουν προκατασκευασμένες αρχές και κανόνες για το πώς πρέπει να είναι και να λειτουργεί.

Ο ρόλος του θεραπευτή δεν είναι ούτε να κρίνει, ούτε να απορρίπτει αλλά ούτε και χειραγωγεί. Αποκλειστικό μέλημα του είναι η διευκόλυνση, η φροντίδα, η ενίσχυση, η προώθηση των διαδικασιών που θα «φωτίσουν» τις πτυχές εκείνες που δυσκολεύουν το ζευγάρι και δεν του επιτρέπουν να είναι ευτυχισμένο. Δεν δίνονται έτοιμες λύσεις, ούτε δικάζονται οι ένοχοι.

Ο καθένας από το ζευγάρι έχει την δυνατότητα, μέσα από τις διαδικασίες της συστημικής ψυχοθεραπείας, να αντιληφθεί τους επαναλαμβανόμενους αρνητικούς κύκλους αλληλεπίδρασης, τους ρόλους , την ευθύνη, τους τρόπους επικοινωνίας που αποξενώνουν, αποκόπτουν και τροφοδοτούν την αρνητικότητα στην σχέση τους. Ανοίγοντας ο δρόμος επικοινωνίας μεταξύ τους, ξεκινά ένας ουσιαστικός διάλογος έκφρασης συναισθημάτων, αναγκών και σκέψεων που επιτρέπει τον επαναπροσδιορισμό της επικοινωνίας και σύνδεσης μεταξύ τους.

Το ζευγάρι μπορεί να σχεδιάσει, να οργανώσει και εν τέλει να αναδομήσει την σχέση του ανάλογα με τις αποφάσεις του. Οι συνεδρίες διαρκούν μια και μισή ώρα και συνήθως έχουν συχνότητα κάθε δεκαπέντε μέρες. Όμως η συχνότητα αλλά και ο αριθμός των συναντήσεων είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το θεραπευτικό πλάνο που οργανώνουν από κοινού το ζευγάρι και ο θεραπευτής.