Η Διεθνής Ημέρα της Μη Βίας εορτάζεται στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας και πρωτοπόρου της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της μη-βίας. Κατοχυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις με Ψήφισμα της 15ης Ιουνίου του 2007, ως μια ευκαιρία για να περάσει το μήνυμα της μη-βίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την εξασφάλιση ενός πολιτισμού ειρήνης, ανεκτικότητας, κατανόησης και μη-βίας.
Ας θυμηθούμε κάποια από αυτά που έλεγε ο Γκάντι:

10 Θεμελιώδεις Αρχές του Μαχάτμα Γκάντι

1.«Πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Αν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, θα αλλάξεις τον τρόπο συμπεριφοράς σου, τον τρόπο που αισθάνεσαι, με άλλα λόγια θα αλλάξεις τον κόσμο σου.
2.«Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδεια μου». Το τι νιώθεις και το πώς αντιδράς σε κάτι είναι πάντα δική σου επιλογή.
3.«Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρέσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού». Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν θα βοηθήσει κανέναν. Ούτε εσένα ούτε τον κόσμο σου. Αν όλοι ακολουθήσουν το οφθαλμός αντί οφθαλμού τότε απλούστατα όλοι θα μείνουν τυφλοί.
4.«Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον, είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής αλλά αυτής». Μόνο αν μείνεις επικεντρωμένος στο παρόν θα αποφύγεις το άγχος του μέλλοντος και θα μπορέσεις να αναλάβεις δράση.
5.«Μια ουγκιά δράσης αξίζει περισσότερο από έναν τόνο διδασκαλίας». Μόνο δρώντας έχεις την ευκαιρία να κατανοείς την δράση και να προχωράς στην γνώση.
6.«Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορούν να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλουν». Όταν θεοποιείς ανθρώπους, χάνεις την δύναμη να δοκιμάζεις και να αποκτάς όσα θαυμάζεις. Θεωρείς ότι εσύ δεν θα τα καταφέρεις και αυτό μπορεί να σου στερήσει τον αγώνα και την προσπάθεια που θα σε έφερνε κοντά σε ότι ποθείς.
7.«Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με εσένα, μετά θα σε πολεμήσουν και τότε κέρδισες». Βρες αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις και τότε θα βρεις και την εσωτερική δύναμη να προχωρήσεις. Πρόσεξε τα σαμποτάζ του ίδιου σου του εαυτού.
8.«Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων». Αν στοχεύεις στην βελτίωση των ανθρώπων, οφείλεις να επικεντρώνεσαι στα καλά τους στοιχεία και να τους βοηθάς. Ο καθένας έχει κάτι καλό μέσα του αρκεί να το προσέξουμε και να το βοηθήσουμε να αναδειχθεί. Βοηθώντας κάποιον, κερδίζεις εν τέλει και εσύ. Όποιος έχει βοηθηθεί, έχει την τάση να βοηθά και αυτός με την σειρά του άλλους και έτσι μοιράζεται στον κόσμο μια θετική δύναμη.
9.«Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους». Όταν είσαι αληθινός δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω. Αυτά που νιώθεις και που σκέπτεσαι, φαίνονται στο ύφος σου, στα μάτια σου, στο πρόσωπο σου και στην στάση του σώματος σου.
10.« Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματα του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο». Υπάρχουν στιγμές που βαθιά μέσα σου, ξέρεις πως έχεις κάνει λάθος. Είναι προτιμότερο να φανείς ασυνεπείς ή ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις, παρά να εγκλωβιστείς σε κάτι που θεωρείς λάθος και να μην αφήσεις έτσι την σκέψη σου και την ύπαρξη σου να εξελιχθεί.

3 κακές συνήθειες που ωθούν στην κατάθλιψη

Αποχή από την άσκηση

Κακή διατροφή

Έλλειψη ύπνου

Ρωτήστε με

 

Είμαι εδώ για να σας λύσω οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε σε ότι αφορά την ψυχική σας ισορροπία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ