ktiniatros kalamaria

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ στις δύο πιο συχνές αιτίες για τις οποίες οι σκύλοι επισκέπτονται ένα κτηνιατρείο κάθε φθινόπωρο.

  1. ‘’Γιατρέ νομίζω ότι κάτι στάθηκε στο λαιμό του σκύλου μου αλλά δε μπορεί να το βγάλει….βγάζει μόνο σάλια’’

Πολύ συχνά έως και καθημερινά αυτή την περίοδο ακούω αυτή τη συγκεκριμένη  φράση στο τηλέφωνο από ανήσυχους ιδιοκτήτες.

Ποιο είναι το πρόβλημα εδώ;

Πρόκειται για το Λοιμώδες Αναπνευστικό Σύνδρομο του Σκύλου (CIRDC) ή, όπως είναι περισσότερο, γνωστό βήχας του κυνοκομείου(kennel cough) ή λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα.

Η νόσος αυτή δεν παρατηρείται μόνο το φθινόπωρο,απλά τότε καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά. Σε χώρους που συγχρωτίζονται πολλά ζώα, όπως εκτροφεία, κυνοκομεία, ξενοδοχεία σκύλων, εμφανίζονται συνέχεια προβλήματα εάν δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Πρόκειται,  για μια νόσο του αναπνευστικού που οφείλεται σε πολλούς μικροβιακούς παράγοντες (bordetella bronchiseptica,streptococcus zooepidemicus, mycoplasma, parainfluenza, adenovirus type 2, canine distemper, respiratory coronavirus, pneumovirus). Το ασθενές ζώο μπορεί να νοσεί από ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω μικρόβια σε συνδυασμό .H μετάδοση γίνεται με την άμεση επαφή των εκπνεόμενων εκκρίσεων του αναπνευστικού άρρωστων ζώων.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος μου;

Η νόσος εμφανίζεται κυρίως με βήχα, μη παραγωγικό(ξηρό δηλαδή), τραχύ και έντονο. Συχνά ο βήχας συνοδεύεται από έμετο γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες μπερδεύονται και πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι από το πεπτικό.  Ο βήχας είναι πιο έντονος μετά από σωματική άσκηση ή διέγερση του ζώου και αναπαράγεται εύκολα όταν ασκηθεί πίεση στο λαιμό του. Συνήθως η νόσος αυτοπεριορίζεται σε 2-3 εβδομάδες. Ζώα με μεικτές μολύνσεις ή χαμηλή άμυνα (ανεμβολίαστα, κουτάβια ,ηλικιωμένα ,άρρωστα) μπορεί να εμφανίσουν πιο βαριά νόσο με ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση ή ακόμη και βαριάς μορφής βρογχοπνευμονία.

Τι γίνεται αν ο σκύλος μου αρρωστήσει;

Ο κτηνίατρος ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων θα ορίσει τη θεραπεία, η οποία μπορεί να  περιλαμβάνει χρήση αντιβιοτικών, αντιβηχικών, βλεννολυτικών, βρογχοδιασταλτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για αρκετούς από τους υπεύθυνους μικροοργανισμούς του συνδρόμου που ο κτηνίατρος μπορεί να εντάξει στο εμβολιακό πρόγραμμα του σκύλου .

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες που πηγαίνουν τα ζώα τους συχνά σε ξενοδοχεία, πάρκα σκύλων, εκπαιδευτήρια.

  1. ‘’ γιατρέ κάτι έχει ο σκύλος μου και ξύνεται…..καλά έχει ψύλλους ακόμη; ’’

Πολλοί ιδιοκτήτες νομίζουν ότι οι ψύλλοι, όπως και τα υπόλοιπα παράσιτα, φεύγουν  μαζί με το καλοκαίρι και σταματούν την προληπτική αντιπαρασιτική αγωγή. Είναι όμως επιβεβλημένο πλέον όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου να γίνεται κανονικά χρήση αντιπαρασιτικών, όπως ακριβώς γίνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ο λόγος είναι ότι η αυξημένη υγρασία και οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες, ιδίως για ψύλλος, κουνούπια και σκνίπες ,με αποτέλεσμα οι αριθμοί τους να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και αυτή τη εποχή του έτους.

Ελέγξτε λοιπόν την ημερομηνία που βάλατε το αντιπαρασιτικό λουράκι στο σκύλο σας και εξοπλιστείτε με αμπούλες ή μασώμενα αντιπαρασιτικά φάρμακα ώστε να κρατήσετε τους τετράποδους φίλους μας προστατευμένους .

Η Ελλάδα έχει ήπιο κλίμα και τα παράσιτα είναι παρόντα σχεδόν συνέχεια, εξάλλου το λέει και το τραγούδι…..

‘’Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα

Κρύο δεν έκανε ποτέ’’

Χατζή Μάρθα

Κτηνίατρος ζώων συντροφιάς