ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΔΕΡΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΦΙΚΤΟ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΨΩΡΙΑΣΗ

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μία συχνή, με ισχυρές ενδείξεις ότι σχετίζεται με ανοσολογική διαταραχή, φλεγμονώδης δερματική νοσολογική οντότητα. Έχει εκτιμηθεί ότι έως και το 3% του γενικού πληθυσμού πάσχει από τη νόσο. Η συχνότερη κλινική
μορφή της (η οποία αντιστοιχεί στο 80% περίπου των περιστατικών), είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, που χαρακτηρίζεται από ροδόχροες πλάκες,  καλυπτόμενες από αργυρόχροα λέπια. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι αγκώνες, τα γόνατα και ο κορμός. Τα συχνότερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα και η απολέπιση.
Η ψωρίαση θεωρείτε σήμερα μία συστηματική φλεγμονώδης νόσος σχετιζόμενη με την καταγραφή αρκετών συννοσηροτήτων.
Έτσι, σχετίζεται με στεφανιαία νόσο, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, και σακχαρώδη διαβήτη (μεταβολικό σύνδρομο) και οι ψωριασικοί ασθενείς είναι συχνά παχύσαρκοι, καπνιστές και εμφανίζουνε υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσο ή και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Γιατί τώρα είναι η στιγμή να απευθυνθείς στον δερματολόγο σου;
Η πρόοδος στον τομέα της δερματολογίας δίνει περισσότερες επιλογές για τα άτομα με ψωρίαση σε σχέση με το παρελθόν.
Όσο βελτιώνεται η κατανόηση για την αιτιοπαθογένεια της ψωρίασης, οι δερματολόγοι έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τις θεραπείες που συνταγογραφούν.
Η ψωρίαση είναι μία χρόνια κατάσταση και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.
Η επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με τη φλεγμονώδη φύση της, συνιστούν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θεωρεί την ψωρίαση σοβαρή μη μεταδιδόμενη νόσο.
Ποιες είναι οι ανάγκες των ασθενών;
Στη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τη ψωρίαση και παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογίας, αναφέρεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν επιτυγχάνουν τον εφικτό θεραπευτικό στόχο του καθαρού δέρματος. Επίσης, το 55% των ασθενών πιστεύουν πως το καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα δεν είναι εφικτό.
Η εκστρατεία «Ζήτα από τον δερματολόγο σου καθαρό δέρμα» είναι μια ευρωπαϊκή καμπάνια, που τρέχει ήδη σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Σουηδία.
Η εκστρατεία βασίζεται στην έρευνα ασθενών Clear Survey, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με 25 συλλόγους ασθενών διεθνώς καθώς και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ατόμων με ψωρίαση EuroPso, σε 8.300 ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο, σε πάνω από 31 χώρες. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι περισσότεροι από 8 στους 10 ανθρώπους που ζουν με ψωρίαση, δηλώνουν ότι επηρεάζονται οι κοινωνικές, επαγγελματικές αλλά και προσωπικές τους σχέσεις εξαιτίας της νόσου.
Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και κινητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των ασθενών ως προς την επίτευξη καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος ως θεραπευτικού στόχου, εφόσον το επιθυμούν.
Στη χώρα μας η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιακής Εταιρείας και, φέρει τη στήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια». Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εκστρατείας μπορείτε να επισκεφτείτε το site http://www.katharoderma.gr
Σήμερα πλέον οι ασθενείς που ζουν με χρόνια νοσήματα όπως η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες. Και η εμπειρία μας η οποία διαρκώς αυξάνεται, επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών μας.Αρκεί να απευθυνθούν σε εμάς ώστε να επιλέξουμε τη θεραπεία
που ταιριάζει στο δικό τους προφίλ, ώστε να επιτύχουν τον εφικτό θεραπευτικό στόχο του καθαρού δέρματος.

Ρωτήστε Με

Είμαι εδώ για να σας λύσω οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ